Recension av Thule Chariot Cross 2
Inköp: Ordinarie inköpspris för vagnen är ca 9999 kr. Detta är ett recensionsexemplar från Thule.
Tillbehör: Kit för att springa eller åka skidor med vagnen köps till separat, det finns även gott om andra originaltillbehör.
Typ av vagn: Cykelvagn.
Det är återigen vår och återigen dags för min årliga recension av en cykelvagn. Jag försöker beta av dem så att jag har en ny att presentera inför varje sommar och det tempot har fungerat fint hittills. Denna vagn har rullat hos mig under nästan ett helt år (även om den varit undanställd under vintern) och det som är bra med en längre testperiod är se hur väl cykelvagnen kan anpassas efter växande barn. De cykelvagnar jag tidigare har recenserat är Hamax Outback, North 13.5 Speeder, Nordic Cab Explorer samt Thule Coaster och även om denna recension inte kommer innehålla någon jämförelse med dessa modeller så kan jag redan nu konstatera att Cross 2 är den mest uppdaterade vad gäller funktioner. Det är samtidigt inte så konstigt, den är ju också senast ut på marknaden.
Cross 2 heter så för att den tar två barn, men cykelvagnen finns också som Thule Chariot Cross med bara en sittdel. Jag vet dock att många köper syskonvarianten även om det är bara ett barn som ska sitta i vagnen, för att få mer lastutrymme och för att prisskillnaden mellan singel- och dubbelversionen är väldigt liten. Thule Cross 2 är 80 cm bred med hjulen på och väger 14,5 kg. Jag har kunnat rulla vagnen genom ytterdörren på vårt radhus utan problem. Ska vagnen in genom en något smalare dörr så är det enkelt att snabbt klicka av ett bakhjul om det skulle behövas.
Sittutrymmet i Cross 2, som jag märkt att jag har en tendens för att kalla kupén även om det knappast är ett vedertaget begrepp, är väldigt rymligt. Golvytan är mjuk, alltså inte en hård bottenplatta men det är ju en bidragande orsak till att Thule Cross 2 är så lätt. Ytan där barnen sitter har lite extra vaddering och sittdelarna uppfattas av mig som bekväma, de av mina barn som har kunnat uttala sin åsikt har alla hållit med och alla har tyckt om att sitta i vagnen. På sidorna av sittutrymmet finns små förvaringsfickor, där man kan stoppa saker som man vill att barnen ska ha till hands under färden. Exemplevis vattenflaskor eller en napp. Selen i Cross 2 är utan tvekan den smidigaste jag råkat på i en cykelvagn hittills och då älskar jag i synnerhet att man kan stoppa i selspännen ett och ett i fästet. Man behöver alltså inte så dubbelvikt över cykelvagnen och försöka para ihop dem först, utan de kan med lätthet klickas i en i taget. Selremmarna går att justera i längd och axelremmarna kan också justeras i höjd, så selen hamnar rätt runt barnets kropp. Remmarnas vadderingar är också precis så rejäla som man vill ha dem, med bra skydd så att de inte skaver. Extra viktigt på sommaren, när barnen kanske inte har så många lager kläder mellan kroppen och selen.
Thule Chariot Cross 2 är godkänd för transportera en vikt på 45 kg totalt, vilket betyder att jag med marginal kan köra en 3,5-åring och en 6,5-åring i vagnen. När min yngsta till slut blev stor nog att sitta i vagnen under cykelturer (rekommendationen är 6 månader men vi började använda vagnen så först när hon var 1 år) så hade vi så mycket vikt över att vi kunnat lasta på rejält med annan packning om vi skulle vilja. Utrymmesmässigt har Cross 2 också känts väldigt rymlig. En snart sjuåring kan sitta väldigt bekvämt, visst får hon böja på benen men på bredden är det inga bekymmer och huvudet slår inte ens nästan i cykelvagnens tak fast hon har hjälmen på sig. Sittdelarna är för övrigt väl utformade just för att barnet ska kunna luta sig bekvämt även om de har hjälm på. Ännu är det inte lag på att barn ska ha hjälm i cykelvagn, märkligt nog, men förhoppningsvis ändras det i framtiden och självklart ska man alltid använda hjälm när man cyklar med barn – oavsett hur de åker.
Den funktionen som jag först fastnade för hos Cross 2 är de individuellt ställbara ryggstöden. När Thule presenterade vagnen på mässan i Köln hösten 2016 så var det den då enda vagnen jag hade hört talas om, där det var godkänt att använda ryggstöden i viloläge även när man cyklar med vagnen. Vilket förstås är ett stort plus för alla som cyklar med små barn som tenderar att somna under åkturen, eller som vill kunna ta ett cykelpass just när barnet ska sova middag. Ryggstöden på Cross 2 är enkla att fälla, på baksidan finns ett handtag som ska tryckas in med en hand. Sedan kan man ställa ryggstödet i två olika vilolägen, där det mest fällda läget är full tillräckligt för att en ettåring med hjälm på sig ska kunna sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Jag gillar också att det går att välja att ett barn sitter upp medan det andra lutar sig bakåt, väldigt lämpligt om ettåringen ska sova men fyraåringen inte ska göra det och vill kunna sitta upp normalt och se sig omkring.
Framtill på Thule Cross 2 finns ett insektsnät, och man ska alltid ha det neddraget när man cyklar med vagnen. Detta för att det är lätt hänt att småsten och annat sprätter upp från cykelns bakhjul och kan flyga in rakt mor barnen och i värsta fall skada dem. Nätet spänns fast med dragkedjor längs sidorna av vagnen och längst framme vid fotändan så kan man klämma fast nätets kortsida i små öppningar i ramen, så nätet sitter helt stadigt på plats. Vill man inte använda nätet, exemplevis om man bara är ute och promenerar med vagnen, så kan det vikas ihop och stoppas in upptill så att det är helt ur vägen.
På bilderna ovan ser man hur Thule Chariot Cross 2 ser ut med insektsnät på (1), men också hur det blir om man fäster dit de separata regn/vindskyddet i klarplast (2). Det skyddar bara cykelvagnens öppning, och fungerar alltså inte som ett regnskydd för om hela vagnen ska förvaras utomhus vid dåligt väder. Regnskyddet fästs snabbt på plast med hjälp av elastiska snoddar (3). Det funkar smidigt men jag är ändå inte helt förtjust i att skyddet kan tas loss helt, då jag ser att det finns en liten risk för att det glöms kvar hemma efter att det hängts på tork och då kanske inte finns till hands när det plötsligt börjar regna vid nästa cykeltur. Klarplasten har också blivit lite mjölkig efter användning, inget som störde barnen men det är inte fullt så genomskinligt som när det var nytt.
Ett annat tillbehör som också det kan tas loss helt från Cross 2 är solskyddet (4). Det är väldigt praktiskt när solen ligger på rakt i barnens ansikte och också det kan riktigt snabbt fästas på vagnen. Solskyddet har fyra clips som bara trycks på plats på ramen (5). Och vad som är riktigt smart är att solskyddet kan dras upp och ned längs med vagnens framsida, samt även tryckas ihop (6). På Så sätt kan man ställa in så att det blir precis lagom mängd skugga för barnen, utan att skymma mer än nödvändigt av sikten utåt. Det funkar precis som man vill att det ska vara men återigen så gäller det att aldrig lägga undan det någon annanstans än i Cross 2 egna packutrymmen, så det inte glöms hemma vid nästa utflykt.
Det är en fröjd både att montera upp och ihop Thule Chariot Cross 2. Ingenting är komplicerat, inga spärrar är tröga. Bakhjulen klickas enkelt på plats och när de sedan ska lossas igen så trycker man bara in den blåa, gummerade knappen mitt på hjulnavet och drar hjulet utåt. Förutom de stora, luftfyllda bakhjulen så bidrar även den ställbara fällningen på Cross 2 till en mjuk åktur för barnen. Att justera fällningen är också enkelt och tack vare de små symbolerna är det enkelt att se hur fjädringen ska vara inställd beroende av om cykelvagnen är tungt eller lätt lastad.
Vill man fälla ihop vagnen, för att den ska bli mindre när den förvaras eller inför en bilresa, så är det också något som görs i ett nafs. På båda sidorna om Cross 2 finns en stor, blå knapp. På ena sidan har knapp ett skydd i plast över, detta för att inte båda knapparna på något sätt ska råka tryckas in samtidigt så att vagnen fälls ihop med barnen i. Nu måste man medvetet föra plastskyddet åt sidan och trycka in knappen för att kunna vika ihop chassit. Cross 2 blir platt när den fälls ihop, men ännu plattare blir den förstås om man tar bort bakhjulen också. Dessutom finns det gott om utrymme att packa in alla fyra hjul i sittutrymmet och stänga igen, även cykelarmen får plats däri. Väldigt smidigt att kunna ha koll på alla tillbehör på det sättet när man ska transportera vagnen.
Det förvaringsutrymme som finns på Cross 2 är dels nätfickor på baksidan av ryggstöden, dels en väska som hänger baktill vars insida är uppdelad i fack. När förvaringsväskan inte ska användas, t.ex. om man springer med Cross 2 och vill ha maximalt med utrymme för att ta ut stegen, så är det himla smart att väskan kan fällas upp och hållas på plats uppfälld med hjälp av ett plastclips som klickar i runt ramen. Själva förvaringsutrymmet är inte så väldigt imponerande i sig dock. Det här är inte vagnen man lassar in en hel strandkasse i, faktiskt inte ens en matkasse. Dock får man plats men en del i väskan baktill om man packar direkt i den. Men ska man handla med vagnen så kräver det egentligen att man har en sittplats ledig och kan ställa matkassarna inne i kupén. Vill man maximera lastutrymmet så har Thule även ett Cargo Rack som de säljer som tillbehör. Detta ställ monteras på vagnen så man kan fästa packning ovanpå själva sittkupén, dock får den lasten väga max 2,3 kg så det är främst till för stora men lätt saker, t.ex. filt och handdukar om man ska cykla ned till stranden och bada.
Att cykla med Thule Chariot Cross 2 är mycket enkelt att få till. Med vagnen kommer ett snabbfäste som monteras på cykelns bakhjul. Cykelarmen kan sedan snabbt passa in i snabbfästet och säkras på plats dels med en sprint, dels med en extra säkerhetsrem ifall sprinten på något sätt skulle lyckas lossna. Andra ändan av cykelarmen fästs i karossen genom att man öppnar upp samma spärr som används för att fästa promenadhjulen. Också denna sida av cykelarmen har en extra försäkring i form av en liten säkerhetsrem. Det märks att Thule har fokus på säkerhet. Cross 2 känns lätt att cykla med och svänger följsamt efter cykeln. I ärlighetens namn tycker jag att det är mycket svårt att känna skillnad på olika cykelvagnar under själva cyklandet, annat än om vagnen känns väldigt tung. Det är främst ur barnets perspektiv som skillnaderna är tydliga, samt när vagnen ska kopplas till och från cykeln och om cykelvagnen ska byggas om till promenadvagn, vilket är olika smidigt på olika modeller.
Till Thule Cross 2 medkommer två stycken promenadhjul, som klickas i på båda sidor av vagnen. Man drar bara den blåa spärren utåt, och för hjulet upp in i chassit. Sen trycker man in den blå spärren igen och det ska hela vägen in, så inget av det röda fältet syns och spärren klickat ordentligt i låst läge. Sen är det så himla smart att man häpnar över hur praktiskt det är att promenadhjulen lika lätt fästs i samma hål fast ovanifrån när man ska cykla med vagnen. På så sätt är de helt ur vägen men finns redo till hands när man ska växla till promenadläge igen. Supersmart lösning! Promenadhjulen är rätt små men det är ändå relativt enkelt att köra med Cross 2 i lättare terräng, då vagnen kan balanseras upp på bakhjulen när man ska ta sig över större hinder. Faktum är att sämst körkänsla hade jag inne i ett trapphus med väldigt glatta golv, det var som att ingen friktion alls uppstod mellan golvyta och framhjul och Cross 2 kändes helt omöjligt att styra. Jag vet nu att hjulen som finns idag har fått ett mer gummerat yttre lager och därför inte har detta problem längre. Och skulle man ha en äldre Cross 2 med de ”gamla” hjulen så kan man köpa till de nya som reservdel. Det ska dock noteras att på asfalt och andra underlag utomhus var det aldrig problem för framhjulen att få grepp, endast inne i trapphus eller köpcentrum med väldigt blanka golv.
Att promenera med Cross 2 är lika fröjdefullt som att cykla med den. Handtaget kan enkelt vinklas i ett stort antal olika lägen, både jag med mina 170 cm och min man som är cirka 183 cm lång kunde gå riktigt bekvämt bakom vagnen. Den är lättstyrd och funkar som sagt att rulla både på asfalt och på lite grusväg och gräsmatta med. Även när Cross 2 ska parkeras efter användning så är det praktiskt att handtaget kan vikas hela vägen in mot vagnen så den blir så kort som möjligt när den förvaras.
Min man har cyklat mer med Cross 2 än vad jag har, under en period användes den dagligen för att lämna barnen på morgonen och han tyckte omedelbart att detta var den bästa cykelvagnen som han använt. Det han föll för främst är att den var så enkelt att använda, och på den punkten kan jag bara hålla med. Inget kändes någonsin krångligt med Cross 2. När vår minsta blev gammal nog för att sitta i cykelvagn medan man cyklar så har viloläget på ryggstödet varit guld värt. Det går då att ta en cykeltur efter lunch så att hon kan sova, istället för att ta en promenad med vagnen. Extra bra dessutom att storebror på 4 år kan sitta bredvid utan att behöva halvligga ned han också. Det enda jag verkligen saknar är ett packutrymme där man kan ställa in en matkasse eller två som de är. Det går att handla med Cross 2 men man får packa in alla matvaror för sig där bak, orkade jag inte det fick jag förmå något av barnen att ha en kassa framför fötterna.
För alla lägen då man vill ha en för barnen maximalt bekväm och välanpassad cykelvagn som dessutom ska vara smidig att göra om för olika användningsområden så känns Thule Chariot Cross 2 optimal. Priset ligger lite högre än för många andra cykelvagnar men man får ändå funktioner som motsvarar det värdet kan jag känna. Om att cykla med barnen är en del av vardagen, kanske till och med den främsta transportmetoden, då är det en Thule Cross 2 man ska ha och man kommer bli ruskigt nöjd med den också.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se leveranstid samt pris för Thule Cross 2 hos: Babyland
Se leveranstid samt pris för Thule Cross 2 hos: Pixizoo