Quantcast
Channel: Allt Om Barnvagnar -
Viewing all articles
Browse latest Browse all 217

Joolz Hub

$
0
0

Recension av Joolz Hub
Inköp: Ordinarie pris för Hub är cirka 6700 kr beroende av färg. Denna vagn är ett testexemplar från Joolz.
Tillbehör: Liggdel kan köpas till för 2300 kr, Cocoon kostar 1300 kr och babyskyddsadaptrar säljs för 400 kr.
Typ av vagn: Duovagn, vändbar sittvagn.

Ifall jag någonsin har oroat mig över att bli blasé på barnvagnar – om det ens är möjligt – så kunde jag under monteringen av Joolz Hub konstatera att den dagen inte har kommit än. För jösses vad exalterad jag var i den stunden. Jag har väntat på Joolz Hub sen september 2017 när jag såg den presenteras på Kind + Jugend-mässan i Köln. Men jag hade hört ryktas om den redan ett år tidigare, så det har funnits gott om tid för att bygga upp höga förväntningar. Jag har bara hunnit köra vagnen i knappt tre veckor men skriver en recension redan nu, och kommer i höst att göra ett uppföljningsinlägg där jag uttalat mig lite mer om hur Hub står pall för tidens tand och mer långvarigt slitage. Men redan nu kan jag förvarna om att det här är en av de bästa barnvagnar jag har kört och att både jag och min annars ganska måttligt intresserade make efter varje promenad häpet har utbrustit – ursäkta språket – ”vilken jävla vagn!” när vi kommit hem igen. I slutet av min recension av Joolz Day2 så skrev jag:

Detta är utan tvekan den bästa modell som hittills rullat ut från Joolz fabrik. Det gör mig också extra nyfiken på kommande släpp från märket, för om Day2 är såhär bra – hur ska det då bli när det blir bättre?

Och nu vet jag det. När Joolz gör något bättre – då blir det en Hub.

Joolz Hub är en mycket liten och smidig vagn. Över bakhjulen, vilket är vagnens bredaste punkt, mäter den endast 53 cm. Vagnen kan användas från födseln, antingen med liggdel eller med sittdelen – och för det finns en särskild cocoon man kan köpa till. Hub har en vanlig sittdel där ryggstödet fälls ned till ett liggläge, vilket gör att den skulle kunna fungera ihop med en mjuklift också. Det har jag dock inte haft möjlighet att testa. Joolz Hub finns i Europa tillgänglig i blått, grått och ett helsvart all black-utförande. Enligt tidigare uppgifter jag har så kommer den i vissa asiatiska länder även säljas i rött. Joolz Hub är godkänd för en viktbelastning om 20 kg i sittdelen, 9 kg i liggdelen och varukorgen får lastas med 5 kg packning. När man testar en barnvagn från ett märke man redan är bekant med – jag har recenserat både Joolz Geo och Joolz Day2 – så är det lätt att tänka att man vet ungefär vad man ska få. Och visst märker men att detta är en Joolz-vagn, bland annat på alla otroligt välarbetade detaljer. Men det finns också mycket som inte liknar något annat som vi har sett från Joolz tidigare.

Hubs sittdel kan vändas så den är riktad mot den som kör vagnen, eller vänd framåt. För att lossa den från chassit så trycker man bara in en spärr som sitter på sittdelens undersida. Joolz har inte sparat på på något, är det intryck som den här sittdelen ger. Selen är generöst vadderad och de rejäla selkuddarna medför dessutom att selen står ut – vilket gör det superlätt att sätta i barnet utan att alla remmar hamnar bakom dess rygg. Selen delas enkelt i fem separata delar. Fästena på axelbanden och midjebanden sätts sedan ihop med en liten magnet innan de trycks in i selspännet. Ett tips är att precis som i en bilstol dra ut selremmarna innan man sätter i barnet. Är de lite för tighta så lossar nämligen magneterna från varandra om barnet rör sig eller spjärnar emot, vilket är milt irriterande men som sagt kan förebyggas genom att man har lita extra slack i selen. Sen tar det också ett tag att lära sig hur remmarna ska tryckas in i spännet. Jag försöker ofta sätta in dem för högt upp, vilket förstås inte fungerar. Också detta är något man lär sig snabbt men kan vara detaljer man stör sig på vid de första användningstillfällena.

Selen är enkel att justera i höjd, och det är en innovativ lösning för hur man ändrar läge på den. Sittdelstyget, som är tjockt och känns bekvämt vadderat mot handen, sitter fast i sittdelsstommen med tryckknappar. Man kan därför enkelt lossa på det och blotta vagnen skelett. På bilden längst ned till vänster i collaget ovan ser man hur axelkuddarna hålls på fast i sittdelstyget och inte kan glida framåt. Man ser också de vita fästena som selen är förankrad i. Vill man ändra höjd så vrider man helt enkelt runt fästet till det lossnar, trär det genom sittdelstyget i det hål man vill använda och sätter fast det i motsvarande höjdläge i stommen. Sen trycker man fast sittdelsklädseln igen. Hela processen är avklarad på någon minut, vilket gör Joolz Hub enkel att anpassa för barn av olika längd. Joolz Hub har en avtagbar bygel av swing away-typen, den kan alltså öppnas upp i båda fästena och svängas åt sidan medan man sätter i eller tar ut sitt barn ut vagnen. Samma bygel kan även användas på liggdelen.

Hub har ett ryggstöd som kan ställas i tre olika höjdlägen. Sittläget är bra, det är något tillbakalutat men inte så det stör. Viloläget kommer därefter och så slutligen ett liggläge som inte är helt plant men som är väldigt bra – vilket syns bättre på bilder där ett barn ligger i vagnen och tynger ner ryggen det där lilla extra. Att fälla ryggstödet görs med en hand. På baksidan av sittdelen finns en greppvänlig spärr man trycker in och sedan kan man vinkla ryggstödet till önskat läge.

Sittdelen är överraskande rymlig, framför allt ryggstödet imponerar rejält. Min ettåring har mer än två decimeter kvar upp till suffletten och med fotstödet nedfällt så går fötterna ännu inte hela vägen fram till det. Jag hade förväntat mig att hon skulle sitta bra men inte anat att även min fyraåring skulle ha utrymme att växa i Joolz Hub. Han är nu drygt en meter lång har också en massa space kvar upp till suffletten. När man fäller ut suffletten så finns det inte minsta risk för att den ska slå i hjässan på honom. Fotstödet är ju desto kortare för honom men han har inget emot att sitta med böjda ben och tyckte inte det var det minsta obekvämt att krypa upp i Hub. Sittdelens rymlighet ihop med att maxvikten ligger på 20 kg, vilket är högre än standard, gör att Hub får en väldigt långt användningstid. Det gör också att den kan funka bra inte bara som duovagn från födseln utan också som vändbar sittvagn för äldre barnvagnsåkare.

Nu blir det mycket lovord här, men även suffletten är en egenskap hos Joolz Hub som jag har kommit att bli mycket förtjust i. Och det är verkligen förstklassigt hur snyggt Joolz har fått till alla de olika lägena. Vill man bara ha suffletten delvis utfälld så drar man fram de två första panelerna. Sedan kan man väldigt stiligt låsa suffletten baktill i det läget, genom att knäppa ihop den lilla remmen med tryckknappen på. Då är suffletten snyggt spänd även baktill. För att göra suffletten längre knäpper man istället upp knappen och drar fram suffletten ett steg till. Slutligen kan man öppna upp den dragkedja som löper tvärs över suffletten. Då förlängs den ytterligare och blottar även en remsa med finmaskigt meshnät, genom vilket luft kan komma in i sittdelen. På insidan av sufflettens finns tre stycken öglor. En på vardera sida och en upptill i mitten på sufflettens framkant. Dessa öglor är perfekta att hänga barnvagnshängen i.

Hur är suffletten in action då? Alldeles utmärkt, tycker jag. Initialt var jag rädd för att den skulle kännas för kort men den skuggar väldigt väl ned till barnets midja. När det var som soligast har jag bara lagt en tunn filt över min ettårings bara fötter. Visst hade en utvikbar solkeps varit toppen, man kan aldrig få för mycket sufflett. Men hittills har jag aldrig känt behov av något extra solskydd på Hub. Delvis kan det vara tack vare sufflettens form. Som bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar så är den bakersta delen suffletten mer upprätt och sen vinklar sig nästa del rätt tvärt över barnets huvud. Det gör att suffletten har en bra vinkel för att hindra sol att komma upp till ansiktet.

Med förlängningen utfälld så öppnar man alltså upp suffletten ventilation också. Meshnätet är en omkring 5 cm bred remsa som går tvärs över hela suffletten. Att den vädrar väl kan jag konstatera efter en 1,5 timme lång promenad där termometern visade 29 grader i skuggan men ändå blev min dotter inte nämnvärt svettig om huvudet. Meshnätet släpper förstås förutom luft också in lite ljus. Ingen gång har det stört min dotter eller fått henne att vakna. Tvärtom har hon tyckt om att kunna ligga ned och kika ut medan hon somnar. Vill man absolut inte att sol eller ljus ska komma in till barnet så kan man antingen välja att inte öppna upp förlängningen eller hänga en tunn filt för den sida av vagnen som solen kommer ifrån.

Suffletten på Joolz Hub går även att snedställa något, om man skulle vilja det. Man kan alltså dra fram ena sidan mer än den andra, då det finns tillräckligt mycket rörlighet i bågarna för att tillåta att suffletten står i vinkel. Det kan vara en praktisk egenskap om man till exempel har ett vaket barn som sitter i vagnen och vill kunna se ut åt ena hållet, samtidigt som man som förälder vill kunna skugga ansiktet från andra hållet.

Joolz Hub har både ställbart fotstöd och ställbart teleskophandtag. Fotstödet kan både ställas i ett vågrätt läge och i två mer nedåtvinklade positioner. För att fälla det måste man trycka in de vita knapparna på sidan av fotstödets leder. Även handtaget kräver två händer för att höjdjusteras. På insidan av handtaget finns två metallspärrar, som man pressar nedåt/framåt med tummarna samtidigt som man drar handtaget upp eller ned med resten av händerna. Handtaget kan ställas i fyra olika lägen, där det lägsta mäter 94 cm från golvet medan handtaget i högsta position är cirka 104 cm från golvet. Jag är 170 cm lång, min man är 183 cm lång och vi tycker båda att vagnen är bekväm att gå med och att det går att hitta ett lagom högt läge på handtaget.

Joolz Hub har fyra punkteringsfria hjul. Framhjulen är svängbara och roterar mycket lätt runt sin egen axel (1). Bakhjulen är stora och rejäla (2). Vill man klicka av hjulen så är det väldigt enkelt, för bakhjulen så trycker man bara in i mitten av hjulet och drar ut den från chassit. För att lossa framhjulen pressar man in den vita knappen (3) uppe på hjulets framsida. Självklart kan man även låsa framhjulen i fast läge. Det brukar göras när man vill ha lite extra god framkomlighet på ojämna underlag. På Joolz Hub är detta lika enkelt gjort som på Day2. För att låsa hjulen så trycker man bara till framtill på chassit med foten (4) och vips är framhjulen fasta. Att låsa upp hjulen är lika enkelt det, och kan också göras med foten genom att man helt enkelt bara pressar tillbaka spärren (5). Även Hubs broms är lätt att använda och att hitta med foten (6).

Varukorgen är inte den största, men hittills har den aldrig svikit mina packningsbehov. En normalstor skötväska gå in utan problem, men det är bra om skötväska inte är så stel då det ju löper en stång tvärs över varukorgen. Det är så snyggt att Joolz tänkt på alla de små detaljerna, såsom att varukorgens bakstycke är quiltat. Precis som på Day2 så går det att böja ned varukorgen baktill, vilket gör att man enklare kan packa i och ur lite större föremål. Vill man handla mat med Joolz Hub så går det fint, maxvikten är förstås 5 kg men det finns utrymme för många liter mjölk och har man sittdelen vänd mot sig så finns det framtill i varukorgen möjlighet att bygga rejält på höjden, jag har packat in en pelargon i kruka utan bekymmer.

tEftersom att Joolz Hub är så smal och nätt samtidigt som den har en rymlig sittdel med hög maxvikt så fungerar den perfekt att använda som en smidig, vändbar sittvagn. Och ska en vändbara sittvagn vara smidig i alla lägen så tycker jag att den ska kunna fällas ihop med sittdelen på – oavsett hur sittdelen är vänd. Till min stora glädje fixar Joolz Hub detta med lätthet! För att fälla ihop vagnen vinklar man först ihop sittdelen så mycket det går, med hjälp av samma spärr som man använder för att fälla ryggstödet ned till liggläge (1). Därefter tar man tag om båda sidor av chassit. På handtagets undersidor sitter nämligen två spärrar med knappar på (2). Först trycker man in knapparna och sedan drar man spärrarna mot sig. Vagnen fälls då ihop ned mot golvet (3). Därefter lyfter man bara upp vagnen antingen i bärremmen eller den handtagsliknande stång som finns under sittdelen. Imponerande nog blir Hub mer smidig ihopfälld när sittdelen är vänd bakåt (4) än när den är framåtvänd (5). Ihopfälld mäter Hub 66 x 53 x 34 cm med sittdel och hjul på. Det är en bra bit mindre än Cybex Balios S, en annan bra vändbar sittvagn, som ihopfälld blir 75 x 60 x 41 cm stor (6).

Joolz Hub väger 11,5 kg med sittdelen på. Det är tillräckligt lite för att man faktiskt ska orka bära vagnen i dess vadderade axelremmar, även om man kanske inte direkt tar en långpromenad med Hub på axeln. Remmen sitter fast i metallöglor, så tycker man att den är mer iväg än praktisk så går det att ta loss den helt. Det går också att låsa ihop Hub när vagnen fällts ihop. Det finns ingen automatisk lösning på det men i en liten förvaringsficka framtill i varukorgen finns en fastmonterad rem med ett plastspänne. När Hub har fällts ihop kan man klämma fast spännet i vagnens handtag. På så sätt hålls Hub ihopfälld och är då enklare att lyfta in i bilens bagageutrymme. Jag har dock inte tyckte att remmen har behövts när Hub har använts i vardagen.

Liggdelen för Hub är precis lika snygg som liggdelarna till Joolz större duovagnar. Den har sin egen sufflett, med en liten utfällbar solskärm. Sufflettens bakersta panel kan vikas undan och blottar då ett meshnät, bra för att bättra på luftgenomströmning i vagnen under varma sommardagar. Liggdelslocket sitter fast med dragkedja, men kan också tas loss helt. Översta delen av locket kan fällas ut i två olika steg, beroende av hur mycket vind- eller insynsskydd man vill ha i vagnen. Liggdelen är mycket enkel att ta av och på chassit. På mitten av långsidan finns två handtag men trycker in och sedan lyfter man bara liggdelen rakt upp. Fäller man sedan ihop chassit separat så blir Hub kompakt och smidig att ha med i bilen även när man kör den med liggdel.

textNär liggdelen ska förvaras efter användning eller om man ska resa med vagnen så kan det vara praktiskt att känna till att man kan göra en omvänd montering för att få den plattare. När liggdelen sätts ihop så spänner man ut de textiklädda metallbågarna i liggdelens botten (1) och sen fäster man dem lite extra i sin position med de svarta kardborreremmarna som kommer ut från huvud- och fotända. Efter det kan man bara lägga i madrassen så har man en liggdel redo att användas (2). Madrassen är för övrigt luftigt den också, med en 3D-struktur som skapar luft under lakanet när man har bäddat liggdelen (3). Vill man sedan göra liggdelen mer kompakt så lossar man bara kardborren och drar metallbågarna ur position igen (4). Liggdelen kan därefter plattas till, så att den blir betydligt smidigare att packa in i bilen eller lägga undan i klädkammaren i väntan på kommande bebisar (5).

Tycker man att en hel liggdel känns som overkill så kan man istället köpa till Hubs egen Cocoon. Det är ett tillbehör för spädbarn som man fäster i sittdelen. Det enda man behöver göra är att lossa en skiva vid fotstödet, men den sitter fast med tryckknappar så det är snabbt gjort. Halva Cocoonen utgörs av en madrass med kanter som man lägger i sittdelen och även drar sittdelen genom. Andra halvan är ett lock med stadga i. Det fästs genom att man trär lockets duffelknapp genom en ögla som sitter gömd vid sufflettfästena. Locket har en övre kant som kan vikas upp och ned och det träs runt fotstödet så att ingen kall luft kan läcka in till barnet. En fördel med Hub Cocoon är att man då har sittdelens sufflett även när man kör vagnen med en bebis. En nackdel är att man måste spänna fast bebisen med sittdelen för att barnet inte ska kunna falla ur och skada sig. Jag gillar Cocoonen men skulle jag köra Hub med en bebis så skulle jag likväl valt liggdelen.

Mycket är bra med Joolz Hub, men det allra bästa har jag sparat till sist och det är vagnens körkänsla. Rullet är enastående! Jag har satt fart på Hub och sett hur den fortsätter rulla en bra bit efter att jag släpper tag, även där det är svagt uppåtlut. På långpromenaderna kan jag hålla ett par fingrar på handtaget, mer behövs inte vare sig för att vagnen ska rulla i rätt tempo eller för att man ska kunna styra den. Just hur otroligt lättkörd Joolz Hub är utgör en av de saker som gör att denna vagn så snabbt har hamnat högt upp på min lista över personliga favoritvagnar. Jag tycker nämligen inte man ska behöva ta i för att få fart på en vagn och den ska inte sluta rulla så fort man släpper handtaget heller.

Jag har kört Joolz Hub mest på asfalt men även på elljusspår med grus i naturreservatet här där jag bor, och det finns faktiskt så pass bra fjädring i chassit att åkfärden aldrig blir stötigt skumpig vare sig för mitt barn eller för mig som håller i handtaget. Det är inget supergung men vagnen känns hela tiden mjuk och följsam. Stegutrymmet är också det ypperligt bra. Jag måste göra mig till rejält för att lyckas nudda chassit med tårna när jag går med vagnen. Vid normala promenader och vid fartfyllda powerwalks är jag aldrig ens nära att sparka i bakaxeln och då tar jag ändå väldigt långa steg. Handtaget har också det väldigt bra höjd både för längre och för korta föräldrar. Hub har varit lika smidig för timslånga promenader när min dotter ska sova middag, som den har varit smidig när jag lämnat barnen i skolan eller åkt till närmsta köpcentrum och storhandlat mat eller bara shoppat i butikerna. Dessutom har min dotter verkligen trivts i vagnen. Hon har sovit långa stunder, men även under de allra varmaste majdagarna kändes hon lagom sval när hon vaknade efter sin middagslur tack vare att suffletten har så bra ventilation från sida till sida.

Det enda man kan anmärka på är riktiga småsaker, sånt man inte ens kommer på att störa sig på när en vagn är mindre bra än Hub. Men eftersom att det här är den av de vagnar jag tyckt varit trevligast att köra och att hantera i allmänhet av de snart 150 stycken barnvagnar jag har kört, så blir det endast mindre klagomål på att selen är lite krånglig i att magneterna släpper taget om man dragit åt remmarna för mkt och att vaddering på grenselet ibland fastnar i selspännet när man knäpper ihop selen. Det är det sämsta hos Hub som jag kan komma på. Till och med min man har blivit omåttligt förtjust i Hub och väljer den vid alla sina promenader nu när han är föräldraledig. Och efter varje promenad kommer han hem och uttrycket på nytt hur förtjust han är i att köra den här vagnen. Som sagt, jag har endast kört vagnen i några veckor så hur kvaliteten är på längre sikt och hur vagnen påverkas av användning och slitage kan jag inte säga något om än. Istället får jag återkomma om det senare i höst. Men hittills har jag inte sett något hos vagnen som oroar mig för hur den ska fungera långsiktigt. Därför törs jag redan nu säga hatten av för Joolz, de har med Hub lyckats göra en vagn som många andra bara drömmer om att kunna tillverka.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Joolz Hub hos: Bonti


Viewing all articles
Browse latest Browse all 217

Trending Articles